I Kiunga, en kenyansk kystby, bruges Tesla Energy’s Powerwall-batterier og solcellepaneler til at gøre saltvand velegnet til at drikke. Det er organisationen GivePower, der har taget initiativ til projektet. GivePower er en nonprofit afdeling af SolarCity, som i 2016 blev overtaget af Tesla.
Før installationen af Tesla-batterier og solcellepaneler var situationen i Kiunga meget alvorlig. På grund af tørken, der begyndte allerede i 2014, var beboerne i landsbyen tvunget til at drikke vand fra saltvandbrønde, en praksis, der kan resultere i nyresvigt. Børn med tøj vasket i saltvand begyndte også at udvikle sår på kroppen.
I betragtning af at Kiunga er en kystlandsby, ville den bedste måde at tackle vandproblemet være at afsalte det tilgængelige havvand. Afsaltning er imidlertid både energikrævende og dyrt. Det var derfor vigtigt at finde en metode at trække vandet ud af havet på, der både er skalerbar og bæredygtig på den lange bane.
Det var her, Teslas energiløsninger kom ind.
GivePower valgte at bygge et afsaltningsanlæg, uafhængigt af det eksisterende elektricitetsnetværk. Det betyder af hele anlægget drives af solcellepaneler og batterilagringsenheder. Systemet er fuldt ud bæredygtigt, og endda udstyret med to parallelle pumper for at sikre, at systemet konstant er funktionsdygtigt, også selvom en pumpe fx sætter ud, eller har behov for vedligeholdelse.
Tesla Powerwall-enheder lagrer energi fra solcellepanelerne for at kunne levere strøm til afsaltningsanlægget om natten.
Kiunga afsaltningsanlæg kostede GivePower 500.000 dollars at bygge, og anlægget tog en måned at sætte op. Da det var færdigt, leverede systemet 20.000 liter frisk drikkevand hver dag. Det er mere end nok for kystbyens beboere, og har derfor ansporet til opstart af lokale virksomheder. Der er både startet en mindre virksomhed, der leverer drikkevand til naboområderne, samt flere små vaskerier, der for første gang i flere år, kan tilbyde tøjvask i ferskvand.
GivePowers Tesla-batteri og solcelledrevne afsaltningsløsninger, ser dagens lys på det mest perfekte tidspunkt. WHO oplyser nemlig, at 1 ud af 3 personer globalt ikke har adgang til sikkert drikkevand. Estimater antyder også, at tilstanden i 2025 kunne blive langt værre, idet man regner med at op mod halvdelen af verdensbefolkning, vil være uden tilstrækkelig adgang til rent og sikkert drikkevand.
Det bliver spændende at se om den moderne teknologi kan løbe hurtigt nok til at vores medmennesker rundt omkring på kloden, ikke skal behøve at mangle det livgivende drikkevand, vi i Danmark måske nok tager for givet.
Du kan læse mere om Givepower her: www.givepower.org
Kilde: www.tesmanian.com Billede: Mrjn Photography på Unsplash