Tysklands regering har sammen med landets delstater lagt en plan for landets udfasning af kulkraftværker.
Tyskland er en kæmpe inden for industri, og landets klimaindsatser har derfor stor betydning. Tyskland har på dette tidspunkt allerede reduceret dets C02-udledning med 50 mio. tons på kun ét år, dvs. syv procent. Det er 15 mio. tons mere end hele Danmark udleder om året.
Faldet skyldes, at Tyskland brænder mindre kul af, fordi det er blevet dyrere at bruge. Sidste år steg kvoteprisen så meget, at røgen fra skorstene blev dyrere for kraftværkerne end det kul, de skovlede i kedlerne. For at fortsætte den positive udvikling, kræver det, at kvoteprisen sættes yderligere op.
“(…) analyser viser, at kvoteprisen skal op omkring det dobbelte, hvis vi for alvor skal have kul ud Europa inden for de nærmeste år, mens prisen frem mod 2030 skal endnu højere op, hvis vi for alvor skal sigte imod parisaftalens mål”, udtaler Christian Peter Ibsen, der er direktør for den grønne tænketank Concito.
Inden 2022 skal der tages så mange tyske kulkraftværker af nettet, at det svarer til en fjerdedel af al tysk kulkraft. Landets mål er at blive fri for kulkraftværker i 2038, men måske allerede i 2035, alt efter hvad undersøgelser viser i 2026 og 2029.
Når noget udfases, skal noget indfases, og det bliver vigtigt at se, hvad Tyskland erstatter kulkraften med. Ifølge Agora Energiewendes analyse skyldes en del af faldet, at Tyskland bruger mere vedvarende energi, men samtidigt er forbruget af gas og olie også steget.
Kilde: Verdensbedstenyheder.dk, Politiken.dk
Foto: Pixabay